İkinci El Bilgisayar Kullanmanın Çevresel Faydaları

Üretilen elektronik atıkların miktarı ve bundaki ivmeli artış son yıllarda çevresel açıdan oldukça dikkat çeken konulardan birisi haline gelmiştir. Küresel ısınmayı tetikleyen önemli tüketim kalemlerinden birisi de elektronik atıklardır.

Bireysel olarak kullandığımı elektronik cihazlar arasında en fazla tüketin ürünler arasında cep telefonları ve bilgisayarlar gelmektedir.

Yazımında ikinci el bilgisayar ve 2.el cep telefonu gibi ürünlerin yeniden kullanılmasının faydalarını belirterek bu konuda daha fazla duyarlılık yaratmayı hedefliyoruz.

2014 BM Elektronik Atık İzleme Raporuna göre global olarak yıllık yaklaşık 42 milyon ton elektronik atık ortaya çıkmıştır. eadg.org.tr

İkinci El Bilgisayar Kullanmanın Çevreye Faydaları Nelerdir?

1. Karbon Salınımını Azaltır

Bilgisayarınızın tüm parçaları, yüksek teknoloji ürünleridir. Üretim süreçleri zorludur ve bir çok prosesten geçer. Ayrıca tedarik süreçleri ve dağıtım aşmalarında da onlarca nakliye söz konusu olur.

Sıfır bir bilgisayar alırken tüm bu aşamaları yenilemiş oluyorsunuz. Ancak 2.el bir bilgisayar veya akıllı cep telefonu kullandığınızda tüm bu süreçleri atlayarak ile karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz.

2. Sabit Üretimin Azalması

Kullanıcılar 2 3 yılda bir, yeni bilgisayar veya cep telefonu satın alma eğilimindedir. İstatistikler bu aralığı vermektedir.

Yani bilgisayarların ve tüm diğer donanımlarının sürekli üretilmeye devam ettiği anlamına geliyor. Sabit üretimle de hava, su ve toprak kirliliği gibi bir çok zarar meydana gelir.

Yenilenmiş bilgisayar veya mevcut bilgisayarınızı tamir ettirerek kullanmaya devam etmeniz durumunda sabit üretim zincirini kırmış olacaksınız.

3. Garantili 2.el Bilgisayar Uzun Ömürlüdür

Bilgisayar yenilendiğinde ömrü de uzar. 2.el bir bilgisayarı yenileme aşamaları, fabrika ayarlarına döndürme, donanımın temizlenmesi ve test işlemlerinden meydana gelir.

Bakımı yapılmış ve yenilenmiş bilgisayar alıp satan firmalardan garantili ve uzun ömürlü cihazlar alabilirsiniz. 


4. Zehirli Atık Azalması

Bilgisayar çöpe atıldığında ve çevre için yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü bu tüm eklentronik atıklar kurşun, alev geciktiriciler ve krom gibi doğaya zararlı bileşenlerle doludur.

Elektronik atıkları toplama hizmeti de bu nedenle çok önemlidir. Evdeki veya ofisinizeki elektronik atıkları doğru yere verin, doğayı koruyun


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Garantili 2. El Server Ürünleri Nereden Alınır, Nereye Satılır?